Bliver du set?

Bliv inspireret når jeg gæster AUTOR og SKABERTRANG med dette miniforedrag om branding & PR d. 29. april i Aarhus. Det er gratis for KODA-medlemmer men book snart, da billetter er først til mølle…

AUTOR som er Danmarks største forening for komponister, sangskrivere, tekstforfattere og producere, har bedt mig "piske en stemning" om PR, branding og kommunikation så deres medlemmer kan inspireres til større synlighed som kunstnere.

AUTOR skriver følgende om eventet:

Skabertrang Aarhus: Bliver du set? Ved Carsten Herholdt

Hvordan i alverden bliver man hørt? Hvordan slår man igennem og finder vej til rampelyset? Findes der mon stærke, universelle værktøjer til PR, branding og kommunikation, og hvordan skal de bruges til at sparke døren ind? Hvis du har brug for et skud inspiration så kom til oplæg hos Skabertrang Aarhus tirsdag den 29. april kl. 19-20.30.

Kom og få rystet dine tanker af Carsten Herholdt, der er professionel brandingstrateg, content producer og grundlægger af The Brand Agency.

Carsten Herholdt er en, der tænker ud af boksen, og som mestrer PR. Han har været dybt begravet i PR, der gentagne gange har kapret medierne og danskernes opmærksomhed – med alt fra 16.000 kors ud mod E45, en jægersoldat i frit fald over en festival og konceptudvikling af Danmarks mindste musikscene. Samtidig har han erfaring med de visuelle aspekter, som vi også ser er migreret over i musikbranchen.

Carsten Herholdt har bl.a. filmet for Red Barnet og optaget en lang række reklame- & brandingfilm målrettet både TV, biograf og SoMe.

Alt sammen tager afsæt i ens egen motivation – ønsket om at blive set! Det er nemlig her, det hele starter. Også for musikskabere.
— AUTOR.dk
 

BT interviewer mig om tjæpt - endnu et nyt dagligvarekoncept

Det er altså ret vildt! Har du hørt om tjæpt? Igen igen....endnu et nyt tiltag i dagligvaremarkedet. Er det bare mig, eller virker det til, at der sker en BIGTIME disruption de her år?

Foto: Salling Group.

Foto: Salling Group

Journalist MARIA BOHM spottede straks "tjæpt" og har lige interviewet mig. Men har du hørt om det? Et nyt koncept i dagligvaremarkedet fra Salling Group, som er ved at folde vingerne ud - i først omgang på Østerbro.

BT interviewede mig, da både navn og koncept skiller sig ud.
Pssst…klik på billedet, hvis du vil læse selve artiklen direkte hos BT

Det er helt vildt, synes jeg. For år siden virkede koncepterne stringente og pretty much the same...Det handlede vel mest om butiksstørrelse, lidt forskelle i sortiment, pris og location. Men nu sker der noget...

»Jeg kan se på dagligvaremarkedet, at de prøver at tilpasse sig ændringerne i vores livssituation. Og at der er en kæmpe interesse for at knække fremtidens koncept,« udtaler jeg i artiklen til BT.


Well…Jeg synes, at det virker til, at der er en kæmpe interesse for at knække fremtidens koncept - de eksisterende løsninger modsvarer ikke længere alle forbrugere. Alt afprøves i jagten - nye måder at være butik, nye betalingsløsninger, nye navne...Risikovilligheden er høj og det virker som knopskydninger af en række pilotprojekter, hvor drømmen målrettet er at knække koden til forbrugernes hjerte FØRST!

Men kan man overhovedet knække koden? Måske lever vi i en tid hvor "disruption" er hverdag og ikke en parentes i en overgangsperiode. Hvis det er rigtigt, er det svært at nå at modsvare forbrugerne med relevante koncepter i samme tempo som normer, livsmønste og digitale muligheder afkræver nye løsninger på dagligvaremarkedet. I hvert fald hvis de også skal rulles ud på gadeplan og i et væsentligt omfang location-wise…

At least a thought...

Sådan udnytter du som virksomhed TikTok trends som fx #womeninmalefields

 

Der er en god grund til, at journalisten fra Berlingske ringede til mig om den nyeste trend på TikTok #womeninmalefields. Trenden har eksploderet på få dage! Og så er der en anden grund til, at du skal være interesseret i denne trend - og hvorfor du skal læse hele dette blogopslag. Trends rummer nemlig muligheden for synlighed i din målgruppe. Nu skal jeg fortælle dig hvordan.

 

Som marketingschef, brandingstrateg eller content creater kan du udnytte TikTok-trends som #womeninmalefields til at nå dine forbrugere.

Carsten Herholdt citeres i Berlingske om nyeste TikTok trend #womeninmalefields

Carsten Herholdt interviewes i nyhedsmediet Berlingske Tidende om nyeste TikTok trend #womeninmalefields

Carsten Herholdt der er content creator, fotograf, brandingstrateg og ejer af The Brand Agency citeres i Berlingske om nyeste TikTok trend #womeninmalefields.

 

#womeninmalefields er ikke opstået over måneder eller uger. Vi taler dage. Så hurtigt kan det gå, når internationale tendenser pludselig fanger an på de sociale medier. Og ja, det udfordrer din planlægning i din marketingsafdeling eller content-produktion. Denne gang er det særligt TIkTok, men også på Instagram, kan du finde trenden.

 

Kort beskrevet er det en online pendant til de underholdende samtaler, du nok kender i gode venners lag, hvor pigerne pludselig udstiller deres kæresters dårlige opførsel - men oftes med en hyggelig og sjov undertone…lige ind til det også bliver en smule alvor, fordi det faktisk rammer.

 

Og her er benzinen i øvrigt til hashtaggets internationale succes - der er noget på spil, noget ægte og vedkommende. Det skal du notere i dine noter. Ønsker du en viral succes, skal du spotte et emne, som rummer noget brændstof.

 

Under hashtagget womeninmalefields sker det så nu i et gigantisk online TikTok-community af “forestilte fællesskaber”, hvor “god stil” diskuteres og er til forhandling. Vennerne er skiftet ud med hele verdens arsenal af TikTok brugere - og særligt kvinder.

 

Der er tale om et kønsspejl hvor hashtagget indsamler oplevelser fra parforhold med mænd inficeret med clichefyldt strereotyp dårlig stil.

 
 

Jeg læste denne post: “Made plans to meet him at 7 pm, so I switched my phone off at 6 pm.” Kan du genkende en flig af tendensen med at hitte ens eget skind sådan lidt krysteragtigt?

 

Og hvad kan du som marketingschef, brandingstrateg eller content creater så bruge trenden til?

 

#womeninmalefields…DIT BRAND…inmalefields! Du hørte rigtigt. Du skal tænke som en parasit. Mother-TikTok har kastet et emne op i luften. Alle kikker på det. Det er det, du skal bruge det til. Du skal suge blod og energi hver gang, der er en mulighed. (PS: Og det kan du godt gøre ved at give noget genialt tilbage til fællesskabet) Der er noget, som har en målgruppes opmærksomhed. Og hvis du tilfældigvis er interesseret i selvsamme målgruppe, har du nu en mulighed for at tale til den.

 

Jeg lavede en mikro brugerundersøgelse ved åen i Aarhus C i går.

 

12 unge tyveårige sad på en bænk. Halvdelen piger, halvdelen drenge. De var fra et sted i Sydeuropa og talte alle engelsk. Jeg spurgte til #womeninmalefields. Alle pigerne kendte hashtagget og kunne give eksempler. Ingen drenge reagerede. Det fortæller mig, det du godt ved i forvejen. Trends fanger an i forskellige målgrupper. Du skal kende din målgruppe så godt, at du kan opfange disse trends og udnytter dem som “mediator-medie” til at komme i kontakt med dine forbrugere.

 

Trends er døgnfluerne. Act fast or be forgotten. Organizer dig rigtigt.

 

Trenden er få dage gammel. Måske har den allerede toppet, mens jeg skriver dette opslag. Det betyder, at du bliver nødt til at indrette din bix på en måde, så der er luft til at gribe døgnfluerne. Der er mange af dem, men de dør, og du ønsker at være med, når dagen gryer. Det stiller krav til din organisering i virksomheden. Hvis du er stor og veldrevet, benytter du langsigtede planlægningsværktøver til de sociale medier. Naturligvis. Du er nærmest en slags redaktion, der forud ser emners relevans - jul, påske, forår... Det giver mening men ikke i forhold til trends som #womeninmalefields. Disse trends kan du ikke forudse. Det du i stedet skal er at monitorere, at følge med, observere og løbende vurdere om en opadgående trend 1) rammer din målgruppes hjerte og 2) om du kan oversætte trenden til relevant content, hvor dit produkt, brand eller virksomhed meningsfyldt kan komme i spil på 6 til 48 timer.

 

Ind i dette skal du altid overveje om noget kan backfire. Visse emner rummer brændstof fordi de er forankret i så meget vrede, irritabilitet eller negative emotioner, at muligheden for synlighed aldrig opvejes af de potentielle uheldige faldgrupper og associationer. #womeninmalefields vil for de fleste brands ikke være farlig men en mulighed, da trenden i vid udstrækning har en kærlig undertone.

 

Hvad skal du så gøre?

 

Think fast! Hvis dit produkt eller virksomhed havde følelser, holdninger og værdier… hvordan ville brandet så fortælle en joke til en middag med vennerne ind i ovenstående ramme? På TikTok er det underholdende aspekt primus motor. Skulle jeg hjælpe dig med at udnytte #womeninmalefields, ville jeg måske alliere mig med en standup-komiker og bede vedkommende udvikle 10 jokes i krydsfeltet imellem dit produkt og #womeninmalefields inden frokost. Efter frokost ville jeg ringe til en content creater eller fotograf som mig selv og bede vedkommende producere videomateriale som en art visuel baggrund for disse jokes. Om aftenen ville jeg så smide resultatet ud - i bedste sendetid - under bl.a. de to hashtags #womeninmalefields og #DIT BRANDinmalefields eller #womeninDITBRANDSfield.

 

Autenticitet æder "catwalk-piger" til morgenmad

Autenticitet æder de fleste "catwalk-piger" til morgenmad - det er min filosofi. Og så lever jeg af at oversætte virksomheder til differentieret æstetisk kommunikation.

 

 

Foto & grafisk design: Carsten Herholdt

 

Thorsgaard Efterskole manglede en forside på deres nye magasin. Jeg spottede denne elev og talte med forstanderen, Anne Mette Schubart, om skolens identitet. Hun citerede bl.a. en sang af Leonard Cohen:

"There is a crack in everything, that's how the light gets in."

Der er en særlig grund til, at jeg er glad for resultatet 🙏 Jeg synes, at det er lykkedes at oversætte skolens identitet til et fuldstændig konkret og samtidig ret differentieret konceptuelt billede, som tilsammen associerer vigtige brudstykker af deres DNA: kreativitet, at turde skille sig ud, at have holdninger, teenagere-mood, dedikation til håndværk, håb og plads til forskellighed.

Du må forstå, at denne skole ikke er til guldbelagte reklamefloskler. De fokuserer på det nære, inspirerende og ærlige. De sætter rammerne for liv i øjenhøjde. Gejst, dedikation og kreativitet er ikke nok. Her er også plads til det sårbare, usikre, men ærlige. Derfor endte jeg med skyen. Et GIGA symbol for det hele … synes jeg.

 

 

Kæmpe tak til makeup- og hårartist, Ann Borghelt, som også bruges af Den Jyske Opera.

Hendes evne til at omsætte abstrakte ideer til virkelighed er eminent. Hun designede min sky ud af dobbeltklæbende tape, vat og bundsolid erfaring. Thank God, hun sagde ja.

 

Modellen er i virkeligheden også “bare” elev på skolen. Jeg synes det er fedt. Autenticitet æder de fleste "catwalk-piger" til morgenmad - det er min filosofi. Hun hedder Agnes. Send en PM til mig, hun vil gerne opdages.

 

Selve lyset i skyen er i øvrigt lavet af min “light-LED-strip", som hun flettede ind i vattet. Jeg kunne så styre lyset fra min mobil - både lystemperatur og lysstyrke. Nope, billedet er ikke AI. It’s the real thing og skudt på mit opgraderede Lumix S1.

 

Jeg spottede hende og forelskede mig i hendes fregner, umiddelbarheden som mimede skolen, det røde hår og hendes appearance. Og selvom hun ikke er hverken pro eller model er hun ÆGTE - og i de 4 timer, som hele shootet varede, var hun på, glad, udholdende, samarbejdede og virkede egentlig ret pro. Sejt, at hun turde gå all-in i rollen som “SKY” 👏

 
 
 
The Brand Agency translate companies into brands who dare to stand out with visuel attitude... but always in sync with their identity and true values.
— Carsten Herholdt, Funder & creative at The Brand Agency


#Photoshoot #Brandingbilleder #Reklamebilleder #Profilbilleder #Konceptbilleder #Fotograf #TheBrandAgency #Brandingekspert #Brandingstrateg #CarstenHerholdt #Identitetsbilleder #Reklamebureau #Brandingbureau

Sådan skaber GRØD 200 meter HYPE

GRØD forstår immervæk at skabe HYPE! Og her er deres PR-fif.
Jeg er lige cyklet igennem Aarhus C. It´s fucking crazy. Køen er flere hundrede meter lang! Og why - for at få gratis GRØD. That´s it!

Hvad er læringen? GRØD har oprettet en begivenhed og smidt den ud på Insta og Fb. Tror egentlig bare, at det er det. De taler til et præcist segment. Studerende. Dertil kan jeg konstatere at 95 % er girls og unge studerende.

Ok, de taler til et præcist segment (fattige studerende) og så har GRØD designet et lille event - studerende mødes med en veninde eller læsegruppen og står så i kø mens de snakker. Og det er det, der trækker - anledningen for noget socialt. Jeg tror ikke på, at det er GRØD, der trækker. Det er det sociale og bare det at være med. Jeg nægter at tro på, at studerende er så fattige, at de vil stå i kø i 40 min for en spinkel havregrød med en skive æble og to nødder. Derfor: The product is not the product!

Derfor er dagens inspiration er simpel. Hvis du skal brande dit produkt og virkelig lykkes med at sætte det i spil, så skal du forstå alle de lag, der usynligt knytter sig til dit produkt. Spørg dig selv - hvilken social kontekst indskriver mit produkt sig naturligt til? Og hvordan kan du så sætte det i spil, som en direkte "driver" for hype, salg, kommunikation, synlighed eller branding? Svaret på det spørgsmål kan skabe en kø, der er flere hundrede meter lang - også selv dit produkt er GRØD.

Øhhhhh!!! Har Rigspolitiet lige købt 12.000 par ECCO-sko?

Ja, Rigspolitiet har netop bestilt 12.000 par ECCO-sko til alle deres ansatte. Det vækker undren, da ECCO-koncernen har valgt at fastholde deres milliardstore russiske forretningsben og dermed indirekte er med til at finansiere Putins krig mod Ukraine.

 

Igennem The Brand Agency arbejder jeg professionelt med reklame, branding og kommunikation af virksomheder og brands. Radio 4 bad mig gæste deres studie i Aarhus. Som brandingekspert skulle jeg give min analyse af historien om Rigspolitiets indkøb af ECCO-sko.

Brandingekspert Carsten Herholdt hos Radio 4 om ECCO og Rigspolitiets indkøb af 12.000 par ECCO-sko

Klik og hør indslaget fra Radio 4

Radio 4 kl. 7.05 d. 19. juni 2024
Varighed: 10 min.

Nedslag fra mine pointer til Radio 4 om Rigspolitiet, ECCO og de 12.000 par sko.

 

I politiets arbejde er det afgørende, at deres uniformer ikke skaber “støj”, uheldige associationer eller tvivl om politiets ståsted. Med ECCOs store og fortsatte engagement i Rusland, vil associationer forbundet med ECCO blive overført til dansk politi. Det er selvsagt yderst uheldigt og af flere årsager.

Tøj er en forlængelse af ens identitet. Politiets uniform er ingen undtagelse - her er det blot statens identitet, som iscenesættes. Et par ECCO-sko på en betjent vil derfor virke som en statslig legitimering af ECCO og dermed deres engagement i Rusland. Det er selvsagt et selvmål. Selvom skoene er sorte og anonyme, er historien ude nu, og skoene er uanvendelige set fra dette perspektiv.

Men ECCO gør jo intet ulovligt, så hvad er problemet?

Ja, juridisk set gør ECCO intet ulovligt, da salg af sko til Rusland ikke er sanktioneret. Men når det handler om kommunikation, image og branding udformes befolkningens associationerne om ECCO ikke på baggrund af juridiske detaljer. Forhandlingen af et brands “image” sker på gadeniveau. Her er det snarere “folkedomstolen”, der dømmer virksomhederne - og det sker på baggrund af deres synlige handlinger og virkeligheden. Og lige præcis derfor er ECCO havnet i en situation, hvor de ikke længere kan retfærdiggøre deres handlinger over for danskerne.

I begyndelsen af krigen lød ECCOs grundlæggende legitimering således:

ECCO er forpligtet over for vores medarbejdere og deres familier både i og udenfor Rusland og deres sikkerhed er vores største bekymring. Det at trække sig ud af Rusland er en beslutning, der vil påvirke tusinde af medarbejdere globalt.
— ECCO d. 30. marts 2022
 
Citatet stammer fra ECCO i deres mailsvar til mig, efter at jeg konfronterede dem, da jeg ikke forstod, at et brand med deres (daværende) værdier valgte at blive i Rusland.
 

Nu er der gået 2 år og danskerne overdynges dagligt af billeder og fortællinger fra Ukraine. Vestlige efterretninger melder om gigantiske tabstal, smadrede byer og en grufuld virkelighed, der direkte berører Ukraines knap 40 mio. indbyggere. Rusland har omstillet deres økonomi til krigsøkonomi og bl.a. indført særlige krigsskatter. Imens har vi mistet Store Bededag for at rejse finansiering til de stigende forsvarsudgifter. Putin truer jævnligt med A-våben, og pludselig skal danskerne have mad på lager og købe jodtabletter fordi virkeligheden desværre er realistisk.

I dette lys kan hensynet til de ca. 2000 russiske ECCO-medarbejdere ikke længere stå over hensynet til Ukraines 40 mio. indbyggere, Europa eller Danmarks sikkerhed. Og derfor taler ECCO ikke længere med pressen. Selvom de formelt set ikke gør noget ulovligt, er ECCO nemlig allerede dømt af den danske "gade-folke-domstol" på baggrund af deres handlinger.

I Danmark er ECCOs omdømme blevet sønderbombet, ligefrem proportionalt med den russiske bomberegn over Ukraine.

Ovenstående mellemregning er vigtig for at forstå den kommunikative udfordring, som Rigspolitiet er havnet i. Hvis Rigspolitiet vælger at holde fast i leverancen af 12.000 par ECCO-sko, vil alle associationerne forbundet med ECCO skabe støj omkring politiets politiske neutralitet. Det handler simpelthen om skoenes immaterielle symbolværdi, der går ind og bliver et forstyrrende element i politiets arbejde - uanset at ECCO formelt set ikke opererer ulovligt i Rusland.

Klik evt. på overstående artikel fra Radio 4, hvor jeg også medvirker og citeres. Her kan du blandt andet læse om, hvorfor politiet mener, at udbudsregler forhindrer dem i at ændre deres indkøb. Imidlertid tyder denne lille "finte" også på politiets forsøg på at styre historien. Alle ved jo, at man ikke kan omgå udbudsregler. Hvis politiet derfor formår at etablere denne fortælling som sub-kontekst, vil de have langt lettere ved at blive frikendt i "folkedomstolen". Ja, branding og image er en konstant kamp om “historien”.

Radio 4 har imidlertid afsløret, at de 12.000 par ECCO-sko blev bestilt i samme måned, juni 2024, som Rigspolitiets 4-årige aftale med ECCO udløber. Derfor falder Rigspolitiets forklaring umiddelbart fra hinanden og efterlader spørgsmålet: Har I sovet i timen, eller anerkender I simpelthen ikke problemet ved at anvende ECCO-sko i politiets arbejde - jeres udbuds-undskyldning falder jo lidt fra hinanden?

Branding handler om kampen om historieskrivningen. Ovenstående afspejler flere forsøg på at kontrollere historien, både set fra ECCO og nu fra Rigspolitiets side. Folkedomstolens afgørelse i denne sag må vi vente lidt længere på…i mellem tiden må du lave din egen…

Hvad er et brand

Hvad er et brand? Ja, tak!

Svaret bør tatoveres på din rygmarv, så du kan navigere uanset om du sover, har jetlag eller arbejder late night. Og ja, naturligvis kan vinklen nuanceres og trækkes i 1000 retninger om alt fra "immateriale merværdi" til forbrugertillid. Men "to the core" - jeg svarede på denne måde, fordi den mest grundlæggende (og måske mest oversete) fordel ved at være et brand er, at man får en kommunikativ forlomme i forbrugernes hjerne, som er uvurderlig - og denne pointe er ikke branchespecifik. Uanset om du er en kommune, en bil, en festival, en vare, en virksomhed, et land, en skole, et universitet, en yoghurt eller en jobsøgende, der prøver at optimere sin LinkedIn, gælder denne pointe...Og det er derfor, at det giver mening at kæmpe for at konvertere din vare til et brand. You get it!

Det er også derfor, jeg har stiftet The Brand Agency. Det er en vision om at oversætte virksomheder, organisationer og dig til stærke brands forankret i dine værdier og DNA.

Om optagelsen:

Paneldebat om egnsbranding på #Skivemødet2024 optaget af TVMidtVest og transmitteret på TV samt offentlig storskærm. Moderator fra klippets start: iværksætter, idemager og tekstforfatter, #NielsSønderby

#Hvaderetbrand #brandinghjerne #egnsbranding #brandingafskive #brandingskive #brandingafyderkommuner #brandingyderkommuner #Brandingekspert #brandingdervirker #TheBrandAgency.dk

Skivemødet 2024: Branding af yderkommuner

Jeg er sat i verden, fordi der er så sindsygt meget støj…

Jeg deltog som brandingekspert i denne TV Midtvest-live-transmitteret paneldebat på Skivemødet 2024 samme med Lars Riis, der er grundlægger af modetøjfirmaet ELSK samt udviklingschef for VisitNordvedtkysten, Mai Manaa og iværksætter Niels Sønderby, der var moderator. Vi diskuterede PR, branding og kommunikation af yderkommuner og hvordan men kan bruge sin egns værdier i brandingen. Her ses udpluk af min indledende analyse af udfordringen, og hvad jeg kan bidrage med ind i denne grundudfordring af støj.

Citeret i BT: Katherine Diez har frontaltsmadret sin troværdighed

Et brand er intet uden sin troværdighed. Derfor er sagen om Katherine Diez og hendes plagiateri også meget alvorlig. Hun er kendts som bl.a. litteraturanmelder og influencer og har dermed et personlige brand. Journalisten Kristian Dam Nygaard ringede til mig i kølvandet på sagen om Katherine Diez. For hvordan påvirker det hendes brand og hvad er konsekvensen, at hun har stjålet flere af hendes tekstelementer. Klik på billedeoverskriften herunder og læs hele artiklen på BT.dk

TV2 News & Co. bruger The Brand Agency

Derfor bør Thisted kommune
skifte navn
til Thy kommune

TV2 News & Co. behandlede den aktuelle diskussion om hvorvidt Thisted kommune bør skifte navn til Thy kommune. Da The Brand Agency har hjulpet flere organisationer og større virksomheder med at finde deres navn, medvirkede jeg i indslaget som brandingekspert.

Se indslaget herunder og hør nogle af mine argumenter for hvorfor “Thy” faktisk vil være en stærkere platform for kommunen end “Thisted”.

TV2 News & Co. d. 28. nov. 2023

Carsten Herholdt hjalp Børsen som brandingekspert

Klik på billedet for at gå til artiklen (betalingsvindue)

Børsen ringede til mig om en kendt problemstilling. Sportsbrandet Asics vil nemlig markedsføre sig som det almindelige menneskes sportsmærke. Og er det smart, at tage udgangspunkt i det almindelige, var spørgsmålet helt naturligt?

Vi er vandt til det glamourøse, alle rekorderne, de overmenneskelige præstationer og alle de fængende titler. Så er denne brandingstrategi smart, hvor de almindelige hyldes? Mit svar var ja. Dybest set! Og ikke at det skal blæses op til noget unikt - det er nemlig set før. Jeg er selv fan af Nikes legendariske reklame “Find your greatness”, som kan ses herunder. Ser du den reklame bliver det indiskutabelt, at det almindelige rummer mere end rigeligt med “brand fire” for at begejstre, forføre, inspirere og fængsle målgruppen.

Kan ringere være bedre?

Den største årsag til, at ringere nogle gange er bedre er autenticitet. Hvis noget føles ægte, oprigtigt, uden bagtanker og svøb, ja så står man med en oplevelse hvor et forfærdeligt tilberedt måltid mad kan gøre langt større indtryk end den fineste restaurant - ganske simpelt fordi det var intentionelt rettet mig. Og dermed handler det om langt mere end produktet i sig selv. Hele iscenesættelse er vigtig. Derfor er artiklen også relevant i mange sammenhænge. Kundeservice, produktudvikling, storytelling…Du kan sikkert nævne dit eget felt også. Selvom vi skal stræbe efter det perfekte, vil følelsen af det autentiske ofte overgå det “perfekte”.

Jeg kan kun anbefale at læse artiklen fra børsen, ved at klikke på billedet øverst (Betalingsvindue).

Brandin­g­eks­pert sympati­serer med landsholdet: “Er jo nærmest kastet under bussen”

Billedet herunder linker til artiklen hos Børsen, fra i dag (betalingsmur). Under billedet kan du dog se nogle af de pointer, jeg nævnte for journalisten plus nogle som er kommet til efterfølgende.

Klik på billedet for at gå til artiklen hos Børsen - dog bag betalingsmur.

Mon ikke mange tænker det åbenlyse. Hvor er politikerne, udenrigsministeren eller (arbejds-)regeringen. Burde de ikke tage over, så Kasper Hjulmand kan coache fodboldlandsholdet frem for at skulle være ambassadør for hele Danmarks moral om menneskerettigheder, homoseksuelle og migrantarbejdere. Man får næsten ondt af DBU og spillerne, der bliver tacklet gang på gang i Qatars hede ørkensand, hvor underlaget skrider under frygten for shitstorms, hver gang de prøver at løbe frem. Sådan tror jeg, at mange har det, og derfor er jeg ikke så bange for DBUs omdømme.

Mathias Sommer fra Børsen spurgte ind til hele situationen. VM i Qatar, fodbold-landsholdet, menneskerettigheder, DBU, armbind, FIFA og Kasper Hjulmand. Ja, præcis; det er noget værre rod, er det!

Er aktionerne en god ide?

Hop lige ud af landsholdstrøjen et øjeblik! Prøv at overveje, hvis man stillede samme forventninger til andre danskere, der arbejder i udlandet. Skulle en pumpe fra Grundfoss pludselig forsynes med “One love”- logoet. Eller hvad med vores ferier sydpå. Burde vi ikke alle sende “PR-raketter afsted”? Ok, første pointe - det er et vildt pres, vi lægger på spillerne. De er uddannet i fodbold men bliver pludselig afkrævet holdninger og PR-aktioner.

I et kortsigtet perspektiv giver disse PR-happenings mening. Men i et langsigtet perspektiv, er det faktisk bedre branding af Vesten, hvis vi kan holde sporten fri for politik. Internationalt har vi brug for et fælles sted, at kunne begejstres - det skaber et vigtigt fundament for dialog, som vi nemt mister, hvis vi bliver for intolerante i vores tolerance og tilgang til kommunikation. Næste afsnit forklarer, hvad jeg mener.

Tid til kommunikationsmæssig selvransagelse

Hvem tror vi egentlig, vi er. Pludselig at skulle udbasunere vores værdier for hele verden og reelt tro, at vores sandhed er eneste mulige objektive fact. Selvom menneskerettigheder og demokrati synes indlysende for os, er de vokset ud af en historisk udvikling over tid, som vi altså ikke selv kan tage æren for anno 2022. Eller vil vi virkelig hårdnakket påstå, at vi ville have haft de samme holdninger, hvis vi var opvokset i en beduinlejr i et muslimsk land? Point taken! Og det betyder, at vi ikke må glemme modtageren.

Kommunikation er ikke vellykket, når det er afsendt. Det er først vellykket, når det er modtaget, forstået og anerkendt. Yes, balancen er svær, for vi ønsker jo heller ikke at blive udnyttet som en form for blåstempling af værdier, vi slet ikke kan stå inde for.

Min anbefaling til DBU, og andre lignende internationale neutrale institutioner er derfor, at vi skal inspirere, opmuntre til en positiv forandring og gå foran med et godt eksempel. Men fodbolden selv bliver nødt til at være neutral og uden fordømmelse. Det betyder omvendt, at regnbueflag om armen faktisk ikke duer. Faktisk er min påstand, at det i denne konkrete situation bare udstiller Vestens ignorance, bedrevidenhed og værdimæssige tomhed - altså set fra den mellemøstlige målgruppe, som vi prøver at ramme.

Mit ærinde er ikke at pille ved målet og det vi ønsker at opnå. Jeg arbejder netop professionelt med branding og kommunikation og ønsker derfor at sikre, at vores budskaber ikke bare afsendes - de skal også modtages! Ellers vil den eneste effekt være selvfed rygklapperi.

Kommunikation ændrer kun holdninger, hvis afsenderen anerkendes af modtageren. De regnbueraketter vi derfor aldrig fik sendt afsted om armen på Simon Kjær, ville næppe have skabt den forandring, vi ønskede. Det ville helt sikkert føles godt i vores egen andedam. Det ville skabe likes, omtale og bekræfte det tolerante selvbillede, vi har forelsket os i. Men da målgruppen ikke er os selv, bliver vi nødt til at tale det sprog som målgruppen respekterer og lytter til. Og provokation eller fordømmelse er ikke midlet i denne sag. Verden er i opbrud. Mere end nogen sinde før, bliver sportens rolle derfor at skabe et frikvarter, hvor vi kan mødes. Fraværet af “pegen fingre” kan vise sig at være et stærkere middel til at opnå, det vi gerne vil. Det er klart, at andre instanser som de politiske, så skal bruge dette som et afsæt til dialog.

Udstiller vestens tomrum

Landsholdet valgte at parere ordre fra FIFA - og mon ikke det kan betragtes som en offentlig hemmelighed, at FIFA også har pareret ordre fra Qatar? Det udstiller ikke bare spillerne men hele vestens problematik. Vores værdier er blevet mageløse - vores moral er tårnhøj - lige indtil det rammer os selv; så tager bekvemmeligheden over. Brandingmæssigt betyder det, at de værdier, som mange europæiske hold har skudt afsted igennem kreativ PR, i store dele af bl.a. mellemøsten blot udstiller vestens tomrum. Værdier vakler jo ikke, hvis de er værdier. Alligevel blev vores regnbueraketter aldrig rigtig sendt afsted; men de ramte os selv alligevel.

Om sport og politik

Nu står det i hvert fald sort på hvidt, at det ikke længere er muligt at adskille sport og politik. FIFA er jo blæst fuldstændig omkuld. De har mistet grebet alt imens værtsnationen dikterer rammerne.

Klik på billedet for at gå til artiklen hos Børsen - dog bag betalingsmur.

Qatar udstiller på sin vis hykleriet i vestens moral. Vi er vidne til et sportsligt værdisammenstød. Det ryster ikke bare spillerne men også de farvede dannebrogskinder foran fjernsynene.

Hvordan skal DBU agere?

Må jeg være ærlig. Jeg ved det ikke. Og pointen er, at de er viklet ind i et sort hul af en gordisk knude. De prøvede at spille det perfekte PR-spil. Sorte spillerdragter som sørgebind, træningstrøjer påskrevet “human rights for all” og en hel DBU-dellegation, sendt afsted for at finde et politisk korrekt hotel til landsholdet, der ikke ville backfire. Men alt blev taget fra dem. Selv hotellet viste sig at være lullet ind i statsapparatet.

Hvad gør situationen ved lysten til at være sponsor?

Nedturen er kortvarig. Det er jo selve spillet, sponsorerne er forelsket i - ikke FIFA. De drømmer om letkøbt synlighed, at komme i top of mind hos tilskuerne. Og i det spil er FIFA trods alt bare en administrererende ramme. Selvom det formelt set er FIFA man sponsorerer, vil tilskuere stadig forbinde de enkelte brands med fodbolden, passionen - ikke FIFA. Derfor vil dette VM heller ikke ændre noget i et længere perspektiv, så længe selve fodbolden virker ren.

Råd til sponsorer

Som sponsorer køber man synlighed og positionering. That’s it. Og her handler det altså ikke bare om at sende en pdf-fil afsted med et logo. Et sponsorat er en gigantisk serv; desværre er der mange, der glemmer at gribe bolden. Carlsberg og Stark gør det rigtige. De udnytter muligheden som PR til at bekende kulør, få oplyst deres marked om deres DNA. På den måde udnytter de synligheden til positionering, hvilket var hele meningen.