Medvirkede i TV2 News som brandingekspert vedr. Qatar, VM og Budweiser

TV2 News bad mig deltage i en 19-nyhedsudsendelse, for at vurdere de branding-mæssige konsekvenser ift. historien om Qatar, der op til weekenden stoppede tilladelsen til salg af alkohol i forbindelse med VM-fodboldkampene. Beslutningen blev taget kun 2 dage før kampstart.

Det er naturligvis en kontroversiel beslutning. Særligt når man tænker på, at storsponsoren er øl-producenten Budweiser, som har lagt på den pæne side af 800 mio. kr. i forbindelse med dette VM.

Spørgsmålet er derfor også relevant: Hvilke implikationer har historien ift. branding af Budweiser og Qatar? Det bad TV2 News mig forholde mig til i et 6 minutters langt interview i bedste sendetid.

Hør interviewet herunder eller læs andre vigtige pointer, som jeg ikke nåede at komme ind på.

Jeg har desværre ikke tilladelse til at bringe dette TV2 News-indslag som video. I stedet kan indslaget derfor høres som lyd. Foto: TV2 News med tilladelse fra Jens Hølmkjær Jacobsen, Redaktør, Udlandsredaktionen International News Editor.

De brandmæssige konsekvenser for Budweiser

Budweiser bliver pludselig forhindret i at sælger deres produkt til et VM, som de selv er hovedsponsor i. Det er vildt! Hele verden har hørt historien. Budweiser er blevet fanget i et spil, som de ikke har indflydelse på. Derfor vil deres image heller ikke lide skade. Historien er snarere med til at skabe sympati for brandet - eller indgyde en ekstra relevans omkring deres alkohol-produkter. Budweiser placeres midt i en værdikamp - skal alkohol skal være tilladt eller ikke - og hurtigt vil kampen sandsynligvis også indbefatte flere vestlige frihedsidealer end kampen for alkohol!

Det viser sig, at stærke brands ofte er kendetegnet ved, at de har en kamp at kæmpe, som ligger målgruppen på sinde. Derfor ligner det også en ren PR-foræring til et alkoholprodukt.

På Budweisers vestlige hjemmemarked, vil der øjensynligt kun være oprejsning og medvind i en værdikamp. Alkohol handler pludselig om meget mere - frihed, tillid og fællesskab. Og ganske ufrivilligt får Budweiser foræret muligheden for at blive talsperson for disse værdier, som jo kun er “likeble” i langt størstedelen af deres marked.

På den måde er der opstået en situation, hvor Budweiser kan forvandles til en moderne frihedskæmper. Salgsmæssigt er det en ønskeposition for et brand. Den moderne forbruger kan pludselig drikke øl og realisere sine frihedsidealer. Hvordan Budweiser så forvalter muligheden må tiden vise. Men muligheden er nærmest at betragte som et “strategi window” - “ain't seen that coming!”

De PR-mæssige konsekvenser for Budweiser

Udskifter jeg så brandingperspektivet med et PR-perspektiv, er der ligeledes dumpet en social story ned i Budweisers Qatar-turban. Historien er interessant fordi den er så kontroversiel og fuldstændig paff-overraskende! Det vil kun øge antallat af gange navnet Budweiser anvendes i medierne og på SoMe.

Husk, at en af hovedårsagerne til et sponsorships ofte er at øge kendskabsgraden og at købe sig til at komme i “top of mind” hos forbrugerne. Man ved simpelthen at forbrugere har nemmere ved at købe produkter fra brands, som rangerer højere på den indre “lystavle”. Passer det? Ja! Og tænker du over det, er det nok også lang tid siden, at du har købt noget, du ikke vidste eksisterede. Derfor har Simon Spies også en form for pointe, da han udtalte de berømte ord, at “dårlig omtale er bedre end ingen omtale”. Dog er negative implikationer på et brandś image yderst skadeligt. Det er nemlig langsommeligt og dermed dyrt at rette op på. Men med marketingsbriller er det forfærdeligt slet ikke at blive set. Man skal i “top of mind” hos ens målgruppe. Og en sag som denne skaber faktisk en ret optimal situation - set med PR-briller, da sagen ikke skader Budweiser - det er Qatar, som er skurken.

Det er dog klart, at tabet fra ølsalget er betragteligt og uden tvivl vil få et efterspil imellem Qatar og Budweiser. Men i et større perspektiv er det stadig småting. I 2018 fulgte ca. 3,5 mia. mennesker VM-slutrunden. At blive eksponeret for så mange mennesker er nærmest uvurderligt målt på kendskabsgrad, branding og muligheden for at højne ens salg.

De positive brandmæssige konsekvenser for Qatar

Ser vi på Qatar, er der tale om et land med 2-delt DNA. På den ene side ligger landet i mellemøsten - det har dybe rødder, en historie og skikke i sync med en muslimsk tradition og kultur hvorfor Islam da også er statsreligion i Qatar. På den anden side vælter det op med skyskrabere og en vestlig og kapitalistisk tankegang dikterer udviklingen.

Ser vi på de mange værdifællesskaber, som deler Qatars religiøse og kulturelle rødder, vil brandet sandsynligvis ikke tage skade som følge af deres uprofesionelle behandling af Budweiser. Her kan Qatar nærmest styrke sin position som loyal overfor sine grundværdier. Ved at trække alkohol-tilladelsen tilbage, sikrer Qatar netop rammer, som er i overensstemmelse med udbredte fortolkninger af Islam og hele den kulturelle tradition, som ses i store dele af mellemøsten. Qatar kan på denne måde nærmest styrke sin position overfor sine landsmænd.

De negative brandmæssige konsekvenser for Qatar

Omvendt er det klart, at brandet Qatar tager stor skade i de værdifællesskaber, som i overvejende grad kun er enige i den vestlige og kommercielle del af landets DNA. Danmark, Europa og USA hører naturligvis ind under denne kategori.

Konkret er der tilliden som påvirkes. For kan man nu stole på et land som Qatar i andre henseender. Forretningsfolk og andre interessenter vil fremadrettet stille spørgsmålstegn ved store beslutninger. Når et hovedsponsorat på over 800 mio. kr. åbenbart ikke låser en aftale fast - er det så overhovedet muligt at stole på beslutninger, hvis religiøse motivationer eller kulturelle skikke pludselig “overruler” vigtigheden? Det er denne lille nagende skepsis, som fremadrettet vil påvirke, forretninger med Qatar og troen på, at aftaler overholdes.

Tillid er i øvrigt en svær enhed at genoprette. Her virker “PR” eller “præcissions-branding-tiltag” nemlig ikke særlig godt. Det kan nærmest gøre skaden dybere, da smukke velmenende reklamefilm, og øvrige tiltag, nemt gennemskues af kritiske vel-oplyste forbrugere. Det eneste der ordentlig virker er, at forbrugerne og målgruppen gentagne gange oplever og erfarer, at Qatar kan man regne med.

Nogle laver her den fejlslutning om branding, at der er tale om glimmer og ballon-fyrværkeri. Det kan ikke ligge branding mere fjernt. Branding er identitet og DNA. Selvom branding også har i et grafisk og visuelt udtryk, skal der altid være en forankring til produktets inderste sjæl.

Nu omfavner ECCO Rusland med ny kampagne

ECCO har lanceret en ny kampagne i Rusland: "7 år på benene, og vi er slet ikke trætte". Budskabet er bl.a. skrevet på en stor lysreklame i shoppingcentret “Gallerija” på Sejrspladsen i Sankt Petersborg, hvor dette billede også er fra. Nedenunder lysreklamen ses en lukket Starbucks-café, der valgte at forlade Rusland pga. krigen - men ikke ECCO! De bliver - og hvorfor?

Billedet stammer fra shoppingcentret “Gallerija” på sejrspladsen i Sankt Petersborg og viser ECCOs nye aktuelle kampagne med budskabet “Syv år på benene, og vi er slet ikke trætte”. Foto: Ruslandskorrespondent, Emil Rottbøll.

Hvad betyder det for ECCOs brand, at de bliver i Rusland ?

DR Radio P4 Syd kontaktede mig for at høre hvilken betydning det har, når virksomheder som ECCO lancerer store kampagner i Rusland. Det kom der 4, nok ret kritiske, minutter ud af.

Hør interviewet nederst i artiklen.

Fra et vestligt brand-perspektiv, er det et ualmindelig malplaceret budskab ECCO anvender, og jeg forstår simpelthen ikke hvordan en international spiller som ECCO, kan bruge dette budskab I Rusland, uden at se de åbenlyse symbolske budskaber, der nærmest synes at forherlige Ruslands invasion; konteksten taget i betragtning.

Tanken om at være apolitisk køber jeg ikke - det er ganske simpelt ikke muligt længere. Og tanken om at passe på de 1500 russiske ECCO medarbejdere, køber jeg heller ikke - ikke længere! Rusland har invaderet et land med 44 mio. indbyggere, de har bombet, hærget, slået ihjel og truer med A-våben - det må alt andet lige veje højere - langt langt langt højere.

Hvorfor ECCO holder fast i Rusland vides ikke. Det strider imod sund PR og værdibaseret branding. Jeg ved dog, at ECCO foretog deres største investering nogensinde lige inden krigen, da de købte 250 butikker af deres distributør for over 1 mia. kr. Jeg ved også, i følge Finans.dk, at de russiske forretninger indbragte over 100 mio. kr. før skat sidste år til Ecco. Men handler det simpelthen om noget så simpelt som penge? De bange anelser er nok grunden til, at denne sag gør så ondt på os danskere. Vi vil gerne have værdierne i orden. Det er vores selvopfattelse som forbrugere.

Men ser man på ovenstående graf, bliver det tydeligt, at ECCO sandsynligvis kan fastholde en stærk international position ved at ofte de danske forbrugeres kærlighed for deres brand - uanset at de fastholder et engagement i Rusland. Vi skal ikke langt væk fra det danske marked før forbrugerne intet aner. I Danmark er vi godt oplyste om brandets ageren. Dette er anderledes syd for grænsen, hvor branden nemmere smelter i et med tapetet.

Billedet viser en ECCO butik i shoppingcentret “Gallerija” på sejrspladsen i Sankt Petersborg før kampagnen.

Et skobrand er en accessory, som vi tager på. Det er derfor vigtigt med et identitetsfællesskab. Men fællesskabet er svært at få øje på. De værdier som danskerne troede, at ECCO havde, synes svære at genfinde i ECCOs måde at håndtere situationen på.

Vi var stolte af ECCO på linje med fx LEGO, MAERSK, CARLSBERG. Den status er for længst forduftet på det danske marked, hvor store spillere som bl.a. Salling, Sport24 og modeportalen Miinto har droppet samarbejdet med ECCO. Carsten Herholdt

Klik ind og hør interviewet med P4 om ECCO

Radio DR P4 Syd kontaktede mig i eftermiddags vedr. ECCO og deres nyeste kampagne i Rusland. Det kom der disse 4 nok ret kritiske minutter ud af på DR P4 Syd. Kampagnen hedder: "7 år på benene, og vi er slet ikke trætte". Budskabet er skrevet på en stor lysreklame i shoppingcentret Gallerija på Sejrspladsen i Sankt Petersborg. Nedenunder ses en lukket Starbucks-café, der valgte at forlade Rusland pga. krigen - men ikke ECCO! Klik og hør interviewet med P4 om ECCO.

ECCO er tilstede i 89 lande verden over. De har ca. 2.200 konceptbutikker rundt omkring i verden.

Brugt som brandingekspert i POLITIKKEN vedr. sag om Qatar, FIFA, McDonalds, Coca-Cola, Adidas og Budweiser

McDonalds, Coca-Cola, Adidas og Budweiser. Men hvordan kan det være, at det netop er disse brands, som vender tilbage på henvendelse fra Amnesty International og Human Rights Watch?

Sent mandag aften blev jeg kontaktet af journalist, Jakob Aaberg Lauridsen, fra Dagbladet Politikken. Han havde netop fået fingrene i interessant viden. De tre menneskerettighedsorganisationer Amnesty International, Human Rights Watch og FairSquare havde nemlig skrevet til FIFAs 14 officielle sponsorer og partnere. De opfordrede dem til at lægge pres på FIFA så migrantarbejdere og familier kan få kompensation i lyset af dødsfald, skader og illegale rekrutteringsgebyrer. Jeg blev oplyst om, at det kun var de 4 gigant-brands, som havde vendt tilbage på denne henvendelse: McDonalds, Coca-Cola, Adidas og Budweiser.

Spørgsmålet fra Politikken og journalist, Jakob Aaberg Lauridsen, lød derfor:

  • Hvad får de her brands ud af at melde deres støtte ud?

  • Har de reelt et valg?

  • Betyder det noget for de brands, der ikke har ville støtte op eller svare?

 

Som svar sendte jeg disse 9 citater til journalisten fra Politikken.

Vi taler her om populærkulturens allerstørste brands. De kender spillet og ved, at det er en del af deres produkter. Vi bliver nødt til at vinke farvel til simple pomfritter, sko, øl og læskedrik. Der er mere på spil. I mange år er deres produkter og brands nemlig blevet er stodfodret med immateriel merværdi - kald det bare identitet. Og det er lige her, at vi finde svaret på dit spørgsmål.


Moderne og kritiske forbrugere vil kun konsumere identitetsprodukter, hvis de i rimelig grad oplever, at de stemmer overens med deres egen identitet. Og derfor er det heller ikke nogen overrasker, at netop Budweiser, Adidas, McDonald’s og Coca-Cola alle melder tilbage med et svar, der afspejler empati - det er jo sådan, vi gerne vil se os selv.


Nu kan det sagtens være, at de rent faktisk også mener det, de siger. Men omvendt har de intet alternativ. En dårlig samvittighed vil symbolsk forplante sig til dårlig smag i Colaen.


Mange laver den fejl, at tage disse brands for givet. Men havde de ikke været opmærksomme i netop situationer, som denne, ville deres markedsposition uden tvivl kunne lide skade. Deres produkter slukker ikke bare tørsten. Forbrugerne anvender dem, bevidst og ubevidst, som accessories i deres egne selvfortællinger til andre og dem selv. Hvis brandets identitet derfor ikke længere er “likeble”, er det ud af vagten.


Samtlige af disse 4 brands er også kendt for diverse SCR (Corporate Social Responsibility). Det vil derfor virke hult, hvis virksomhederne pludselig var ligeglade med selvsamme værdier i Quatar.


Jeg tror, at flere af de brands, som ikke har svaret, vil stå frem i de kommende dage. Men når det netop er de 4 store drenge, der har svaret, er det også et udtryk for, at de kender det her kulturelle spil og nærmest har en afdeling siddende klar. Det kan godt være lidt noget andet i andre brancher.


Ikke at have svaret på en rapport, er ikke det samme som at være ligeblad. Jeg tror, at kompleksiteten i denne sag kommer til at forplumre kommunikationen og historierne så konsekvensen ved ikke at have svaret udviskes.


Under VM kommer vi til at have en konstant todelt nyhedsdækning - fodbold på den ene side og Quatar og menneskerettigheder på den anden. Uanset Quatars store forsøg og forberedelser med at styre fortællingen, er rapporten fra Human Right Watch og Amnesty International kun et startskud. Særligt identitetsbrands er derfor igang med at forberede sig på denne situation, så de kan se forbrugerne i øjnene 24/7.

Klik på artikelbilledet herunder og bliv kom direkte til artiklen hos Politikken, hvor jeg blev brugt som brandingekspert i sagen om sponsorer i Amnesty International, Qatar, FIFA og migrantarbejdere.

Om sammenlægningen af SuperBrugsen og Kvickly: Hvordan ændre navn på et brand?

Måske står du i samme situation som SuperBrugsen og Kvickly? Konceptet eller markedet har flyttet sig og pludselig opstår tanken - må man godt ændre navn på et brand?!

Erhvervsmediet FINANS bad mig dele nogle af de brandstrategiske overvejelser, man bør gøre sig, ift. at skifte navn på et brand. Deres konkrete afsæt var nyheden om SuperBrugsen og Kvickly. Coop, der ejer begge disse butikskæder har nemlig meddelt, at de vil slå butikskæderne sammen. Men hvad med navnet?

Hvis du klikker på billedet herunder, kan du læse artiklen hos Finans.dk (betalingsartikel). Men læser du i stedet videre under billedet, kan du frit læse alle de overvejelser, jeg delte med Clara Stegger, journalist på Finans, da hun ringede til mig og spurgte til SuperBrugsen, Kvickly og deres brand-navn. Måske nogle af disse overvejelser kan være til inspiration ift. det navn & brand, du selv har involveret dig?

Mine indledende tanker til Finans.dk

Coop har læst situationen “spot-on” denne gang. Til gengæld har deres imperium ikke lykkedes at ramme forbrugerne præcist nok med deres nuværende butikskoncepter. Fakta skulle jo være indbegrebet af discount og al det sjove - ideen var forfriskende, reklamerne ligeså men Netto har sejret som førerhunden i dansk dagligvarehandel.

Efteråret er begyndt at blæse. Coops træk skal derfor ses som en klog beslutning - men den er altså også født ud af en tvingende nødvendighed. Coop prøver simpelthen at sikre, at kundernes efterspørgsel også bliver mødt med butikker og koncepter, der er så relevante og skarpe, at de giver genlyd i forbrugernes valg ved køledisken. 

Spørgsmål fra Finans.dk: Skal Coop beholde et af de eksisterende navne, og i så fald hvilket, og hvorfor? Eller skal de finde på et helt tredje?

Godt spørgsmål! Men det kommer an på hvad Coop vil sætte i stedet. Hvis analysen er, at Coop er nødt til at sætte noget spritnyt i stedet, ja, så duer det ikke at fortsætte med at rode rundt i gamle associationer fra Kvickly og SuperBrugsen. Så bliver de nødt til at køre gravemaskinen frem og begrave de gamle butikskoncepter. 

Men jeg er sikker på, at Coop ligger søvnløse - de skal jo tænke langsigtet. For hvad gør de, hvis markedet pludselig ændrer sig igen. Så står med et nyfødt koncept, som færre end estimeret gider handle i? 

Medmindre Coop har et radikalt nyt koncept i støbeskeen, vurderer jeg, at den mest fornuftige løsning er at anvende en “endorsed brandarkitektur”. Den bygger bro og antyder noget nyt uden at forlade det gamle. Dermed slettes de nuværende navne ikke, men genfødes i en ny form som f.eks. SuperBrugsen-GoGreen eller Kvickly-GoGreen. Ja, eksemplet med ’Go-Green’, er jo så hvis Coop vil positionere sig i retning af økologi eller grøn energi.

På denne måde bevarer Coop kendskabsgraden. Forbrugerene bliver ikke bange men kender universet. En sådan model sikrer, at Coop på et senere tidspunkt har muligheden for at genskabe Kvickley, når markedet igen ændrer sig. 

Spørgsmål fra Finans.dk: Er der noget, som Coop skal være opmærksomme på i den her situation i forhold til sammenlægning og brandingen?

Gid vi havde en spåkugle - Coop vil i hvert fald betale dyrt for en. Det er jo enormt dyrt at ændre dagligvarebutikkerne fordi de er fysiske og tunge at modellere rundt med. Udfordringen er jo hvis de økonomiske tendenser i samfundet pludselig ændrer sig tilbage igen - og hurtigere end Coop kan følge med. Her bliver Coop nødt til at sprede risikoen ud, så de altid har relevante koncepter uanset konjunkturen i samfundet. 

Vil der være noget tilvænningstid hos forbrugerne, nu hvor det sammenlægges? Hvis ja, kan man minimere det og hvordan? 

Vi kommer ikke uden om, at forbrugere er vanedyr. Vi køber de samme varer igen og igen og handler de samme steder igen og igen. Coops helt store fordel er deres fysiske placeringer. For en forbruger, som er vandt til at handle i SuperBrugsen på hjørnet af købmandsvej, vil have langt nemmere ved at gå ind i en ny butik på samme lokalitet. 

Tiden taget i betragtning ser vi dog allerede nu, at forbrugere nemmere flytter indkøbsvaner, fordi de skeler til økonomien. Hvis Coop derfor føder et discountkoncept, vil jeg forvente, at de vil have langt nemmere ved at tiltrække nye kunder ind i et nyt koncept end for bare 1 år siden, hvor priserne endnu ikke var eksploderet.

Carsten Herholdt medvirker som brandingekspert i TV2 News magasinet “Business Class” om SPIES i lyset af DRs dokumentar om Simon Spies

“Business Class” på TV2 NEWS bad mig vurdere, om DRs nye dokumentar om Simon Spies vil skade det nuværende SPIES-brand og om et navneskifte vil være den rigtige løsning. Det var interessant at dygtige Frederik Preisler, fra brandingbureauet Mensch, og jeg, havde meget forskellige opfattelser. Frederik argumenterede for, at dokumentaren vil påvirker SPIES-brandet, som bør træde i karakter. Hør mine argumenter og hvorfor jeg mener, næsten, det modsatte...hele indslaget kan ses på TV2.

Se hele udsendelsen og de øvrige deltageres kommentarer på: TV2 NEWS d. 25. aug. kl ca. 18.20 I Magasinet “Business Class” med Vibeke Daell Bjerrum som Vært.

Bør SPIES ændre navn pga. "morgenbolledamerne"?

Skal SPIES ændre navn pga. “Simon Spies og morgenbolledamerne “, som er DRs nye dokumentar. Berlingske har interviewet Frederik Preisler, grundlægger og partner i brandingbureauet Mensch samt mig, der arbejder med branding og reklame igennem The Brand Agency. Lad mig uddybe en af mine pointer i artiklen, som i øvrigt kan tilgås ved at klikke på billedet (betalingsmur).

Frederik og jeg er enige om meget - på nær en ting. Jeg kan slet ikke se for mig, at Spies ændrer navnet. Konsekvenserne er simpelthen for store. Berlingske citerer mig derfor:

"Carsten Herholdt peger på, at det vil være en ulempe for koncernen at skifte navn – det er nemlig en fordel for koncernen, at folk kender Spies-navnet.

»Jeg tror, den her sag kommer til at gavne dem, fordi lige nu bliver det nemmere at huske deres navn,« lyder det fra Carsten Herholdt, der får tankerne ledt hen på det gamle Spies-citat: »Dårlig omtale er bedre end ingen omtale.«

Det sidste lyder desværre forsimplet og arrogant, så lad mig forklare sidstnævnte.

Samtlige associationer, oplevelser, ferieminder, konnotationer, grafiske og visuelle forbindelser, der er skabt imellem SPIES og deres rejsende, går til navnet SPIES! I det øjeblik navnet ændres, slettes forbrugerenes mulighed for at benytte samme købsrute. Brandet dør!

Selvfølgelig vil hjemmesiden omdirigere fra gammel til nyt domæne og hjælpe forbrugerne. Men forbrugerne vil stå tilbage med et navn, de ikke kan huske - og det navn vil i bedste fald være et stykke blankt papir uden minder, associationer og betydning. I værste fald vil navnet blive et kollektivt monument over SPIESs forsøg på at slette deres historie og omgå virkeligheden.

Et sådant scenarie ville medføre et utal af kroner på at skabe en tilsvarende kendskabsgrad som SPIES har i dag - og for hvad? Simon Spies er død og han kan ikke længere sige undskyld for sine seksuele eskapader. Det må være smerteligt. SPIES koncernen kan tage afstand og udtrykke deres medfølelse. Naturligvis. Men en undskyldning kan de ikke give.

Hvis vi skal sætte det i perspektiv...

Den anden dag fik jeg lyst til at benytte Star Tour!!! Nope...den gik ikke. Og jeg vidste det jo godt, men havde glemt det. De hedder Tui.dk og skiftede immervæk navn for 6 år siden. Igennem det grafiske har Tui fastholdt universet, så man har en fornemmelse af, at havne det rigtige sted. Men hvis det handler om at SPIES skal benægte Simon Spies, er et navneskifte jo ikke nok. Hele det grafiske univers skal også ændres. Det fjerner brandet og vil være et tilbageslag for SPIES uden sammenligning.

Hitler holdt åbningstalen for Volksvagens nye fabrik i Wolfsburg kun 160 kilometer udenfor Berlin i sommeren 1938. Fabrikken skulle lave det tyske folks bil og havde bånd til det nazistiske regime.

I dag er det de færreste, der forbinder det tyske bilfirma Volkswagen med Hitlers propaganda og politik. Men skal også de ændre deres navn? Så meget desto mere!

Jeg tror, at det er muligt at tage historien på sig. Ikke ved at fornægte den og ændre navne. Man kan også blive og kæmpe ved at ændre asociationerne, fordi ens virksomhed har ændret sit DNA. Man kan opmuntre ved at vise verden, at et nedbrud kan blive til et gennembrud.

BT interviewede mig om Bitz vs Würtz, PR-shitstormen

»Jeg noterer mig, at han har valgt at lukke ned for kommentarer på sine sociale medier, og lige præcis i en shitstorm er det sjældent godt at lukke fuldstændig ned.«

Sådan udtalte jeg bl.a. til journalisten fra BT, da han ringede for at få min vurdering som brandingekspert af de brandingmæssige udfordringer for Kasper Würtz - og særligt Christian Bitz, som jo har været udsat for en regulær shitstorm, efter at landsretten har vurderet, at han krænker Kasper Würtzs ophavsret på dele af hans keramik.

Klik på billedet og læs alle mine øvrige kommentarer om shitstormen til BT-journalisten.

Efterskoler har brug for Covid19-optimererede PR-metoder

Covid19 hindrer mange af de nuværende PR-metoder, som efterskolerne og de mellemstore virksomheder har i deres arsenal. Her er det ekstremt vigtigt, at PR-tiltagene ikke standses eller sættes på stand-by. Arsenalet skal istedet udskiftes, justeres og optimeres til Covid-19. Nedenstående video er et lille eksempel på dette - en lille brik i en større strategi. Bliv inspireret af de strategiske overvejelser videoen nederst.

Foto: Carsten Herholdt / Rapper på Høng Efterskole: Max Buchard-Johansen

Foto: Carsten Herholdt / Rapper på Høng Efterskole: Max Buchard-Johansen

Du skal fastholde den høje konverteringsprocent trods Corona

Hvis du driver en efterskole er der stor sandsynlighed for, at konverteringsprocenten højnes markant, efter en fysisk fremvisning på skolen. Det skyldes et kendt princip i marketing, som måske bedst beskrives med IKEA. Her ser man nemlig ikke bare møbler på hylderne. Man ser komplette iscenesættelser af rum. Det betyder, at forbrugerne nemt kan drømme og forestille sig produkterne i deres eget hjem. Butikken har lavet koblingen - derfor sker købet nemmere. Du ser det mange steder - tænk på menukortet. Er du afsted med dine børn, havner valget let på en af de 3 børnemenuer, når din lille prinsesse skal have mad. Forretningen har lavet koblingen - derfor er det ekstremt nemt. Det samme sker på en rundvisning på efterskolerne. Eleven skaber billeder i hjernen - og når eleven pludselig forestiller sig, at være en del af fællesskabet, er købet reelt sket. Derfor højnes konverteringsprocenten også under rundvisninger. Og derfor er Covid19-restriktioner det rene gift for salget af “billetter” til næste skoleår, når PR-successer som “Efterskolernes Dag” pludselig ikke må inkludere det fysiske besøg på skolen.

Covid19 har gjort sit indtog. Så hvad gør man, når man ikke må vise skolen frem?

Forstanderen fra Høng Efterskole forudså hurtigt denne problemstilling. Derfor havde han brug for hjælp! Skolen må nemlig ikke længere fremvise deres elevfløj (opdateret okt. 2020) pga. Covid19. Jeg skulle derfor udtænkte en ny plan, så værelserne alligevel kunne blive fremvist. Målet var i første omgang efterskolernes dag samt ved personlige rundvisninger på skolen. Naturligvis ønskede forstanderen også at videoen skulle vises på SoMe.

En klassisk “kedelig” video-fremvisning, kan måske fungere til efterskolernes dag. Her er de besøgende “bænket” og motiveret. Men skal videoen også fungere på SoMe, skal den enten versioneres eller designes alternativt - jeg gjorde det sidste, så vi slog 2 fluer med et smæk. Videoen kan nu bruges til rundvisninger på skolen samt på SoMe.

Min inspiration til dig er ordet, “stolthed”

Min opskrift var i denne omgang at finde frem til noget “stolthed” på skolen. Elever deler det, de er stolte af - det fungerer simpelthen bedre viralt! Her faldt jeg over eleven, Max, der kunne rappe. Og sørme om der ikke også var en 3 gange Danmarksmester som DJ, Anders Hahn Dinesen. Jeg satte dem sammen og bad Max skrive en tekst, hvor elevværelsernes forskellighed skulle stå som et symbol for den forskellighed og rummelighed, der er på skolen. Igennem videoen kommer Max så forbi en række forskellige værelser - ikke for mange og ikke for få. Målet er ikke at lave en komplet fremvisning. Seerne vil derfor stå tilbage uforløst, hvis målet alene er at se alle kroge af alle værelser. Men dette er ikke mit mål - jeg ønsker at indfange følelsen på værelserne. Salget hos IKEA skyldes den følelse, deres udstillinger genererer hos målgruppen. Vi responderer som forbrugere på de følelser, vores hjerner genererer. Kommende elever køber ikke ind i stole, krydsfiner, skriveborde og gardiner. De køber ind i følelsen. Og kan de mærke den, er de solgt! Dertil er målet stadig, at dem på SoMe booker en rundvisning og bliver ramt af individuelle rundvisninger på skolen. Det er nemlig stadig tilladt - bare ikke i elevværelserne og andre steder (okt. 2020)).

I dette konkrete tilfælde var løsningen denne video. Men udgangspunktet er forskellig hos de enkelte efterskoler og virksomheder. Kommunikation skal derfor skræddersys til ens unikke behov. Og vigtigst er det, at vi ikke sætter kommunikationen på vågeblus - din målgruppe kan ikke købe dine produkter, hvis ikke den kender dem. Derfor skal du blive set - igen og igen…

Skal jeg hjælpe med dit næste step?

Jeg, Carsten Herholdt, driver dette reklamebureau, The Brand Agency, i Aarhus, og er specialiseret i Branding, PR og markedsførring. Jeg faciliterer bl.a. processer for efterskoler og mellemstore virksomheder, der har til hensigt at optimere deres brand. Mange oplever, at de er vækstet over tid igennem knopskydninger og “tilfældige” omstændigheder. Mange oplever her et behov for, at få deres skole, virksomhed eller produkt “oversat” til en ny opdateret kommunikationsstrategi, som flugter med virksomhedens identitet, markedet og stærk brandforankret PR. Kan du genkende dette, er det en mulighed, at lade mig hjælpe dig med hele processen. Det kan selvfølgelig også være, at du mere specifikt har behov for billeder eller video, som jeg har stor erfaring med i all målestokke - uanset om det er til lokalt eller til en national kampagne målrettet TV, biograf, facebook, youtube, web og grafisk materiale.



Carsten Herholdt medvirkede i TV Avisen og P4 Nyhederne som branding-ekspert i deres direkte live-udsendelser

Fre. d. 10 juli 2020 medvirkede jeg som brandingekspert i både DR TV-Avisen, P4 Nyhederne Storkøbenhavn og P4 Morgen Østjylland. Alle udsendelserne var live og handlede om årets aflyste festivaller.

Flere af festivalerne har stablet små alternative ideer på banen. Men er det en god ide, og hvordan påvirker det deres brand? Det var nogle af de spørgsmål, jeg blev stillet.

Hør og se alle udsendelserne herunder:

 

Brandingekspert, Carsten Herholdt, der driver The Brand Agency i Aarhus, medvirkede i TV Avisen d. 10. juni kl 08.43 i et indslag omkring årets festivaller, der har lavet nye tiltag, da de ikke kan afholde den traditionelle festival. Hvad betyder det for deres brand og er det en god ide, lød nogle af spørgsmålene.

Radio: P4 Morgen Østjylland

Der kan gå få sek. inden afspilningen afspilles, når du har klikket..

Mine udtalelser starter ca. 40 sek. inde i indslaget.

Radio: P4 Nyhederne live Storkøbenhavn

Der kan gå få sek. inden afspilningen afspilles, når du har klikket..

Lidt hurtige billeder…

Nyhederne på dr.dk bragte denne artikel, hvor de havde interviewet mig om de aflyste musik festivaler.

Klik på billedet og gå til artiklen…

 
Aflyste musikfestivaler laver radio og intimkoncerter_Branding ekspert_ Carsten Herholdt _The Brand Agency.jpg

Aflyste musikfestivaler laver radio og intimkoncerter_Branding ekspert_ Carsten Herholdt _The Brand Agency.jpg

Udtalelserne fra artiklen kan læses løsrevet her:

 

Bliver i folks bevidsthed

Det er en god idé, at festivalerne holder sig aktuelle, fortæller branding-ekspert Carsten Herholdt, der ejer The Brand Agency.

- De har kun ting at vinde ved det her. De bliver i folks bevidsthed og får PR, som de kan bruge, når næste års festival skal promoveres, siger han.

- Vi skal huske på, at den årscyklus, hvor en stor oplevelse leder til et nyt salg, er blevet fuldstændigt smadret. Festivalpublikummer er generelt relativt loyale og gentager gerne deres billetkøb til næste års festival – baseret på indeværende års store oplevelse.

Mulighed for at skille sig ud

Dog skal festivalarrangørerne ikke være for nervøse, hvis deres tiltag flopper, eller hvis man slet ikke har fundet på noget, mener Carsten Herholdt.

- Jeg tror ikke, at der vil være nogen negativ konsekvens. Jeg tror, at der er en chance for at shine og skille sig positivt ud og virkelig vise, at man har fundet på en god idé. Men hvis man ikke gør noget, så har corona sat parentes om en lang række ting i år. Derfor bliver de også tilgivet af forbrugerne, vurderer han.

 

Hjulmands kommentar er ikke kun kontroversiel - den er stærk!

Danske Spil er blandt fodboldlandsholdets sponsorer, men står det til den nye landstræner Kasper Hjulmand, skal spilreklamer forbydes. Det siger han i et interview med Radio4 i sportsprogrammet "Fremkaldt". Det fik Ritzau til at kontakte mig for en vurdering af de PR- & marketingsmæssige implikationer .

Klik på billedet læs artiklen:

Bonusmateriale

Susan Fournier har forsket i sammenhængene imellem brands og forbrugere. Hun siger klokkeklart, at mennesker vælger livet, ikke brands! Brands skal tjene et aspekt i livet, og kan ikke være et mål i sig selv.

Jeg nævner det, fordi uanset om brandet er et "nationalt klenodie", som landsholdet, eller en simpel aftershave, så skal de tjene vores liv. Med det afsæt, lyder min analyse og opbakning til BT i dag om Hjulmand at:

"Det er kontroversielt, men hvis man stopper op, kan man også tænke, om det i virkeligheden ikke er forbilledligt med en landstræner, der er dedikeret sporten så meget, så han nægter at lade den blive inficeret med spil og betting, som har vist sig at kunne ødelægge mennesker.«

»Så hvis jeg tænker branding, reklame og pr, så tænker jeg, at her har vi en landstræner, der har noget på hjerte.«

»Men det er klart, at Danske Spil bliver udfordret her, da det er deres kerneprodukt, og det kan de ikke lave om på,« siger Herholdt."

En landstræner som gør op med konventionerne, fordi han fokuserer på “livet”, som Fournier kalder det, bliver positiv interessant at følge. Eller lad mig citere en af verden fremmeste eksperter på branding og innovation:

“The Genesis of cool is to lead culture, if you have to hunt it, you´re not cool.” Douglas D. Holt.

Erhvervsuddannelsernes største brandingproblem

Hvad er erhvervsuddannelsernes største brandingproblem, og hvad gør vi ved det?

Det spørgsmål fik jeg stillet af Vitus Robak. Han er vært på Radio Loud, der er hele Danmarks nye tale - og kulturradio - målrettet unge. Indslaget blev bragt man. d. 18 maj. kl. 12.00 - 13.00

Klik herunder og hør mit svar:

Svaret kommer efter ca. 30 sek. intro.

 

Vitus Robak er vært på radio LOUD og havde inviteret Anders Frost i studiet. Han er erhvervsuddannelsesordfører for erhvervsskolernes elevorganisation.

Snakken handlede meget om hvordan erhvervsskolerne klarer sig ift. de gymnasielle uddannelser. I den forbindelse, ønskede Vitus at betragte Erhvervsskolerne som et brand. Vitus ringede derfor til mig for at lave ovenstående båndede interview.

Jeg bringes ca. 30 min inde i interviewet imellem Vitus og Anders. Ønsker du at høre denne indledning henviser jeg til programmet, som du finder direkte hos Radio LOUD.

Radio-Loud.jpg
Udr%C3%A5b+LOUD+logo.jpg


Nyt parti - autentisk eller uprofessionel?

Hvad tænker du om det her?

En af mine udtalelser til bt i denne artikel er, at vi danskere er ved at brække os over iscenesat, korrekt, karrierepolitik. Og i det lys kan det være en fordel, at det nye parti Fremad, vælger at lancere sig selv igennem deres lidt "småkiksede" webdesign. Det tror jeg, at mange vil være enige i, at det er.

Klik og læs artiklen hos bt her:

Jeg tror på, at noget ufærdigt eller "grimt" nogle gange er kommunikativt stærkere end det umiddelbart "smukke". Det kan nemlig skabe en følelse af noget ægte - passion, hjerteblod, græsrod! Derfor appellerer det stærkere til os vælgere eller forbrugere.

Det uperfekte og “grimme” taler endda særlig stærkt, når det ses sammen med det "perfekte". Her udstiller det nemlig (nogle gange) det "overfladiske" i det perfekte; og peger derved på sig selv som det autentiske, ærlige, troværdige og dermed vedkommende.

I det lys kan Fremads web medvirke til at positionere Simon Emil og Christina Egelund som et positivt modstykke til de andre "smukke" og velpolerede partier, der med dyre professionelle kommunikationsløsninger blot manifesterer, at autenticiteten og nærværet måske er røget sig en tur. Partiet Fremad bliver derved "ægte og vedkommende" i blå blok.

Well - det her holder i teorien. Og jeg har tit anvendt det i praksis. Men lige her har jeg en følelse af, at det er gået alt for stærkt for Simon Emil og Christina Egelund. Og med det referer jeg udelukkende til deres web. Kommunikationen i øvrigt har bt ikke bedt mig forholde mig til.

Jeg tror ikke engang, at man skal lægge noget særligt i deres valg af font og farver. Det hele er sket meget hurtigt. Logofonten giver alt andet end en følelse af en nem og ubesværet liberal frihed, da den er baseret på en kryptisk serif font, der ikke peger fremad men snarere tilbage i tiden. Og så undrer det mig, at vælge et navn, der så tydeligt associerer med Fremskridtspartiet. Den konnotation opstår udelukkende pga. valg af partinavn. Billedet på landingpagen tilpasser sig ikke ens skærmstørrelse. På min 27” Imac, kunne jeg ikke se ansigterne og indlæste siden flere gange, inden jeg forstod, at det var en ret kikset fejl. Farveforløb, logofont anvendt som tekstfont på deres portrætter, sammenknytning af foto og grafiske elementer….der er mange ting, at nævne. Men….

Hvad tænker du

Tilbage til dig. Vi oplever ting forskelligt. Hvordan oplever du det nye parties hjemmeside: Er den autentisk og vedkommende, uprofessionel eller er alle disse refleksioner om noget så snævert som deres web fuldstændig ligegyldig?